Какви прозорци да изберете за дома си?

След като определите стила или модела на прозореца, трябва да изберете материалите, от които е изработена дограмата на прозорците. Най-популярните материали за дограма днес са дърво и винил. Има и други варианти, включително „облечена с дърво“ дограма. Алуминиевата дограма също се използва, но е по-малко популярна, тъй като не е толкова енергийно ефективна, колкото винила или дървото.

Дървената дограма е едновременно красива и има достатъчно добри изолационни свойства, които се противопоставят на топлина и студ. Въпреки това, естественият вид на дървото е свързано със значителна поддръжка. Освен периодичното боядисване или лакиране, дървените прозорци трябва да бъдат поддържани, за да ги предпазите от влага, изкривяване и гниене.

По-долу ще разгледаме и видовете дограма, но ако решите да се доверите на съветите на специалистите при избора си на входна и на интериорни врати за дома – погледнете тук.

Винилова дограма

Виниловите прозорци се превърнаха в един от най-популярните решения сред собствениците на жилища. Винилът не изисква почти никаква поддръжка, осигурява отлична изолация, на е разумна цена и изглежда страхотно.

Облечени с винил прозорци

Тези прозорци предлагат на красотата на дървесината от вътрешната страна и винилово покритие върху дърво рамката отвън. То предлага безплатно функцията поддръжка, което прави винила толкова популярен, като същевременно дава на красотата и естественото усещане на лакирано или боядисано дърво отвътре.

Избор на стъкло за прозореца

След това трябва да изберете вида на стъклото за вашите прозорци. Освен избора между двойно, тройно или дори четворно  стъкло, можете да направите избор за разстоянието между стъклата.

Броят на стъкла не увеличава коефициента на топлоизолация на прозореца, това прави въздуха между стъклата, който осигурява допълнителна изолация. Повечето производители използват днес инертен газ (аргон обикновено) между стъклата, който изолира по-добре, отколкото само въздуха.

Ниско емисийно стъкло

Ниско емисийното стъкло е стъкло със специален микро тънък, почти невидим слой от материал на повърхността на стъклото, който намалява количеството топлина, което може да протече през самото стъкло.

Удароустойчиво стъкло

Въпреки че, ако ударите стъклото с бейзболна бухалка, то може да се счупи, то няма да се разбие и да обсипе с парчета стъкло навсякъде. Красотата на удароустойчивото стъкло е, че при екстремни метеорологични условия, продължава да изглежда  красиво.

Качество на прозорците

При избора на прозорци, едно изпитано и основно правило е, че получавате това, което плащате. Докато разходите със сигурност са от значение, още по-важно е да се избере качеството на продуктите, направени от добре позната компания. Наложително е да се избере един добре направен прозорец, който ще осигури икономии на енергия, лекота на употреба и ниски разходи за поддръжка, за да оцелее във времето.

Гаранции

Внимателно разгледайте гаранциите, предлагани от различните производители на прозорци, особено по отношение на самото стъкло, тъй като замъгляването между стъклата е общ проблем на собствениците на добре изолираните жилища.

Избор на майстор за поставянето

Има няколко начина да се намери добър майстор за монтажа на прозорците, но най-добре е да изберете прозореца, който искате и след това да търсите изпълнител, който е специално обучен от конкретния производител.