Към каква интериорна врата да се насочите?

Преди да започнете избирането на вратите за вашия дом трябва да обиколите всички стаи и да направите списък колко точно врати ще са ви нужни и каква ще бъде тяхната основна функция. Нека ви предложим кратък списък на интериорни врати, от които ще можете да избирате:

Първи в списъка ни са вратите, които се отварят и затварят на две или повече панти. Всъщност, това са най – разпространените не само в България, а и по света. Могат спокойно да бъдат закупени като комплект (врата заедно с рамка) или единично (само вратата). И двата варианта крият своите рискове, но и имат плюсове.

Тук можете да откриете изключително полезен съвет при избор на интериорна врата за дневната – погледнете!

Един от най – често срещаните проблеми, който възниква е например това, че когато клиентът закупи само врата, то тя може да не съвпадне напълно на мястото, за което е предназначена. В такъв случай обикновено се вика специалист или дърводелец, който да оправи проблема.

Ако търсите нещо практично, но и нестандартно можете да се насочите към т.нар. врати Louver. Това е стандартна врата, но част от нея, понякога дори може цялата е заменена от дървени щори. Нетипично, но изключително практично особено за помещения, в които е необходимо проветряване като пералното помещение например.

Следващият модел, който ще предложим сте го виждали многократно, но едва ли сте се досещали, че може да се използва като интериорна врата, а именно – плъзгащите врати.  Не е възможно да сте били в мебелен магазин и да не сте забелязали гардеробите, които имат именно такива врати. Истината е, че спокойно моделът може да се ползва и за интериорна врата. Изключително практично, а и красиво. Особено подходящо е и за хора на изкуството понеже може да се направи дизайн по техен избор или просто щом поставят вратите да ги персонализират. Единственият минус е, че няма как да „отворите“ двете части на вратата едновременно (освен ако те не са от прибиращия тип, който при приплъзване се прибира в стената), но плюсовете определено компенсират – спокойно можете да поставите мебелите в близост до вратата като няма опасност да пречат при нейното отваряне. Подходящ вариант е и за хора с малки деца.

Ако мястото, на което ще поставяте вратата е голямо ви препоръчваме т.нар. Френски врати. Множествено число, защото те всъщност са две. Представляват две отделни врати, които са закачени на панти от двете страни на рамката и се люлеят една към друга, срещайки се в центъра. Нестандартно решение, което ще впечатли гостите. Плюсът на тези врати е, че карат да стаята да изглежда дори още по – голяма и дават добър изглед когато са отворени. Предлагат се в най – различни форми и дизайни, с включени стъклени елементи.

Едно класическо, практично, красиво, но рядко срещано решение е стъклената врата. Дори когато е затворена имате чудесен изглед към стаята, към която е поставена и също като френските врати, които споменахме преди малко, създава илюзията за по – просторно място. Обикновено, когато се поръчва стъклена врата тя се поставя към тераса, за да открива изгледа отвън, но е интересно решение да бъде поставена и в самия дом между две вътрешни стаи.

След като изберете какъв тип точно искате можете да преминете към следващата стъпка, а именно – от какъв материал да бъде изготвена вратата и как точно искате да изглежда. Дали искате някоя по – солидна врата да свързва стаите в дома ви или някоя по – лека и тънка зависи от вас самите, а и от стаите, за които ще бъде пригодена. Още нещо, на което трябва да обърнете внимание е дали искате вашата врата да бъде напълно шумоизолирана или не. Ако имате ясна представа какво точно търсите определено ще ви е по – лесно и намирането, защото на пазара днес се предлага огромно разнообразие от врати, които биха отговорили на всеки вкус.